Nu căutăm să găsim nod în papură și nici cusururi cu orice preț, însă majoritatea produselor împletite manual din papură de pe site-ul nostru sunt “out of stock “ .
De ce ?
Toamna este perioada în care se recoltează papura folosind o seceră specială mumită de unii „tarpan” , de alții „cosoare”. Mai întîi se întinde pentru a se usca timp de 2 săptămani apoi se face snopi, se leagă şi se duce acasă. Curăţată de frunze şi de partea care nu este bună pentru împletit, se aşează în snopi. Snopii uscaţi sunt desfăcuţi şi se foloseşte numai partea care a crescut în apă. Urmează desfacerea papurii în funcţie de întrebuinţarea ei. Foile se desprind şi se aşează pe categorii. Pentru împletirea obiectelor mai delicate precum coșuri împletite, obiecte artizanale,sau papuci se folosesc foile din miezul tulpinii de papură, iar cele mai groase pentru piese gospodăreşti precum acoperișuri, garduri și izolare. Nimic nu se pierde într-o gospodarie adevărată, astfel radacinile vor hrani animalele. Foile se leagă în snopi şi se pun în vase cu apă . În continuare făşiile de papură se răsucesc şi se formează o sfoară. Sfoara se formează la împletire prin suprapunerea fibrei mai subţiri cu altă mai groasă, care apoi se răsuceşte, astfel se obţine o sfoară uniformă, care se deapănă pe un mosor. Firul de papură devine sensibil și se lasă astfel împletit. Prin darul meșteșugului, moștenit din generație în generație, meșterul reușește să ii dea un nou sens papurei și să o transforme într-un veritabil obiect de artă ce într-o zi va aduce bucurie în sufletul tău.
Așadar mai este ceva cale de bătut până ce produsele finite vor ajunge din nou la noi în shop.
Și da, acesta este un manifest slow fashion. Nu ne grăbim, lăsăm lucrurile să se întâmple așa cum au fost de mult rânduite.
Așteptăm și prețuim cu adevărat produsele care necesită atâta trudă pentru a prinde viață.