Pe măsura apariţiei noilor generaţii s-a implementat o credinţă falsă în mintea românilor precum că hainele din lână ar fi demodate, fapt ce i-a făcut să se ruşineze de portul lor adevărat. Credinţa falsă a primat, iar hainele din lână au ajuns să nu mai fie purtate. E doar un exemplu care ne arată cum s-a dezrădăcinat românul şi cum s-a îndepărtat de natură, ajungând ca azi să fie împotriva ei. Deşi se mai cresc animale, lâna, material de valoare altădată, ajunge de multe ori în zilele noastre să fie arsă sau aruncată, câştigând consumul de materiale sintetice.
E ridicol să te ruşinezi să porţi haine din lână, când marii creatori şi designeri vestimentari ne arată că lâna este un material de valoare şi deloc demodat. Ei introduc lâna în creaţiile lor prezentate în frumoase colecţii de toamnă/iarnă, fiind conştienţi de calitatea hainelor din fire naturale şi de confortul ce îl conferă acestea pielii. De asemenea, bijuteriile şi accesoriile artiştilor handmade spun acelaşi lucru despre frumosul fir de lână.
Personal mă număr printre aceste persoane. De la accesoriile ce se potrivesc actualului trend, la bluza, fularul, căciula şi ciorapii călduroşi, până la pernele şi ţolul crosetat de bunica, cu care mă învelesc, folosesc lâna cu drag. De aceea tare mă bate gândul să pregătesc o mică colecţie în curând aici pe site pentru voi.
Pentru lâna este un material natural şi inteligent, ea știe să:
-
- fie un foarte bun izolator termic
- răspundă în mod dinamic mediului și să ajute organismul la reglarea temperaturii
- conserve căldura, în condiții de temperatură scăzută, pe care o difuzeaza lent în jurul corpului.
- se curețe singură
- respingă apa
- țină de cald iarna şi răcoare vara.
Romanian Fairy Tales ®, Fotografii © Csiszar Barna